קֶרַע

לעיתים כשאתה פותח ספר ומתחיל לקרוא בו, זה מכה בך מיד, הידיעה שזה לא עוד ספר באחת התבניות הידועות, ספר שניתן לקטלג בקלות כמתח, רומן, פנטזיה וכו', אלא משהו אחר. כזהו "קרע" של סיימון לליק.

הספר נפתח במונולוג שחיש קל מתברר שהוא בעצם צד אחד של דיאלוג, או ליתר דיוק תשובות של נער לשאלותיה של שוטרת. שלב אחרי שלב נפרשת לפנינו תמונה של חיי בית-ספר בלונדון, קרים ומנוכרים.

שוטרת צעירה בשם לוסיה מקבלת תיק חקירה של מורה נעים הליכות שללא סיבה וללא התראה מוקדמת (לפחות כך נראה מלכתחילה) ירה למוות במספר תלמידים בזמן אסיפה בבית הספר.
שלב אחר שלב נפרסת בפנינו חקירתה של לוסיה שאינה מוכנה להניח לאף אחד למנוע ממנה לרדת לשורש העניין.

למרות שהסיפורים אינם דומים, הזכיר לי הספר את "במעלה המדרגות היורדות" של בל קאופמן (נכדתו של שלום עליכם). בשניהם העלילה סובבת סביב בית-ספר, שבו הדברים אינם בדיוק כפי שהם נראים, סגנון הכתיבה בשניהם הוא אפיסטולרי – כלומר עולה מתוך מכתבים או מסמכים – ולאו דווקא נרטיב רגיל.

פתחתי את "במעלה המדרגות היורדות" כדי לעיין בו וחיש קל שקעתי בספר המצחיק עד טירוף, רלוונטי להיום בדיוק כפי שהיה כשקראתי אותו לפני 20-30 שנה, אגב הוא נכתב בשנת 1964 כך שזה די מדהים.
"קרע" להבדיל, אינו משעשע כלל, אם כבר הוא די מצמרר, מעורר מחשבות נוגות על העולם בו אנו חיים ועל מה שמתרחש ו/או יכול להתרחב בין כתלי בית הספר.

איכות הכתיבה אינה אחידה, לטעמי המונולוגים של הנחקרים טובים יותר משאר חלקי הסיפור.
להפתעתי זהו הרומן הראשון של סיימון לליק, אם כי יש לו עבר של עבודה עיתונאית.
המתרגם, אורי שגיא, קיבל לידיו משימה לא קלה. להעביר סגנון דיבור צעיר ועכשווי משפה לשפה אינו דבר קל והוא עמד במשימה בכבוד.

מעורר מחשבה ומומלץ לקריאה.rupture.jpg

פורסם בקטגוריה ספרים, עם התגים , , , , , . אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

One Response to קֶרַע

  1. מאת סתיו אדם‏:

    http://wp.me/pQctz-14s
    מדהים ששנינו חווינו שם חוויה של …..משהו מטריד …..
    בהחלט מומלץ

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *